Как се опушва риба?

Как се опушва риба?

Как се опушва риба?

Опушването на риба е сравнително лесна задача за онези, които живеят в къща с двор. Разбира се и обитателите на апартаменти могат да си опушат риба, но за целта трябва да си направят една дълга разходка из природата, защото каквото и да ви казват, просто няма как да направите апетитна пушена риба на балкона без комшиите ви да извикат полиция и пожарна.

За качественото опушване на риба ви трябва риба (скумрия, бяла риба), сол, дървени стърготини, съд за опушване и мерак. Преди същинското опушване рибата трябва да бъде осолена. Непочистената риба се поръсва обилно с морска сол и се оставя поне за 8-12 часа в хладилник.

След това се изплаква и оставя 1-2 часа, за да се отцеди и изсуши, преди да се пристъпи към същинското опушване.

Може да си закупите специалне съд за опушване, а може да си приготите собствен автоклав. Трябва ви проста войнишка бака, която се затваря плътно. На дъното на баката се слагат сухи букови или други дървесни трици, като не се препоръчва слагането на чамови трици, защото вгорчават месото.

Над триците се слага решетка, върху която се нарежда рибата. Друг вариант е са вържете рибата за опашката и да я окачите да виси над триците. След това съдът се загрява на електрически или газов котлон на тих огън, за да може триците да се овъхглят и да изпуснат дим, който да опуши рибата. Самият процес на опушване трае не повече от 30-40 минути.

Когато съдът изстине, го отваряте, вадите рибата и отстранявате вътрешностите, които в процеса на обработка са се превърнали в компактна маса. След това може да поднесете рибата с картофена салата или да я накъсате на парченца и да приготвите сандвичи с пастет от пушена риба или пушена риба с ориз.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати