gotvach.bg»Съвети»Какво е шехрие и как се приготвя?

Какво е шехрие и как се приготвя?

Какво е шехрие и как се приготвя?
Снимка: Н.Акифова

Шехрие е турска юфка с ечемик.

Шехрието не се готви като самостоятелна паста или тестени изделия, а се използва основно за подправяне на супи и ориз. Най-широко използваните сортове са тези от ечемик. Формата на шехрието е овална и плоска.

Когато се пържи шехрието, е важно да се наблюдава през цялото време, тъй като след като започне да покафенява, може да изгори много бързо и да развали вкуса на ястието. Запържва се за няколко минути.

Най-добрия вид шехрие, който можете да си купите за пилаф sehriyeli, е ориз със зърна със средна дължина, наречен Baldo Pirinic.

Рецепта за турски ориз /пилаф/

Порциите са за четирима души, като може да послужи за гарнитура на някое ястие.

Необходими продукти:

1 ч.ч. ориз

2 с.л. шехрие

1 с.л масло

2 ч.ч. вода или бульон

Сол

Начин на приготвяне:

Маслото се загрява в дълбока тенджера на слаб огън. Добавя се шехрието и се разбърква няколко минути или докато промени цвета си. Щом шехрието започне да покафенява, се добавя чашата с ориз и се продължава с бъркането.

Тенджерата задължително се държи на слаб огън, при непрекъснато бъркане. В противен случай оризът и шехрието ще загорят. След 3-4 минути се добавя водата или бульонът.

След което увеличаваме степента на котлона и оставяме водата да заври.

Разбъркваме пилафа и пак намаляваме котлона до средно нисък. Така къкри 8-10 минути. След което отстраняваме от котлона и оставяме да се задуши пилафът за 5 минути под капак.

Вижте още рецепти за оригинална имамбаялдъ, сутляш, турски сладки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати