gotvach.bg»Съвети»Как да карамелизираме захар?

Как да карамелизираме захар?

MarianeMariane
Джедай
2579574k
Как да карамелизираме захар?

Карамелизирането на захар за приготвянето на класически крем карамел може и да не е сложно, колкото ракетостроенето, но когато ви са налага да го направите за първи път, чувствате, че сте изправен именно пред непосилна задача.

Всъщност лесно ще можете да карамелизирате захар, за да приготвите някой от любимите си сладкиши, след като ви разкрием тънкостите при приготвянето ѝ.

Има два метода за карамелизиране на захарта – карамелизиране на кристална захар или карамелизиране на захарен сироп. В първият случай е достатъчно да сложите захарта в сух дебелостенен тиган и да загрявате постепенно до пълното ѝ разтваряне. Трябва много да внимавате да не я прегорите, защото това може да стане за секунда невнимание.

Приготвянето на карамел от захарен сироп е аналогично. Кристалната захар се навлажнява, като на всеки 60 г захар се прибавя по 1 с.л. вода.

След разтопяването на захарта, тиганът се дърпа от огъня и към карамела се добавя 1 с.л. топла вода или прясна сметана, или лимонов сок, за да може карамелът да не стяга веднага.

Ето как бързо и лесно може да приготвите карамел за любимия си крем карамел с кроасани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 3
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Бойчо Николов
За да се стопи по-бързо и безпроблемно в захарта добавете малко винена киселина /лимонтозу/. На водна чаша захар , половин кафена лъжичка .
2
0