Gotvach.bg»Съвети»Трябва ли и как се белят и почистват гъбите?

Трябва ли и как се белят и почистват гъбите?

Трябва ли и как се белят и почистват гъбите?

Гъбите са много вкусни, но с тях трябва да се внимава при избора и готвенето им. Дори и хора, които редовно берат гъби, имат много съмнения дали да готвят гъби, защото гъбите се смилат трудно от храносмилателната система, а има риск от някои нискокачествени видове да се натровим сериозно.

А ето и как правилно да почистите гъбите преди кулинарна употреба. Първо трябва да се отреже капачката, маха й се външният слой, маха се мръсотията по стеблото на гъбата. Има гъби, които се нуждаят от киснене във вода много дълго време и по-голяма топлинна обработка.

Почистването на гъбите е доста спорен въпрос. От една страна, съществува факта, че хората не познават добре повечето видове гъби. Също така гъбите, както казахме могат да бъдат много опасни, за това трябва да се спазват някои основни правила.

Гъбите, които се продават по магазините са такива, които се отглеждат в оранжерии, което значи, че се наблюдават от специалисти, които се грижат за тях. Също така това значи, че при тях няма горска кал. Такива гъби не е нужно да се мият много дълго време, защото така ще загубят вкуса и аромата си. Обаче тези, които са набрани в гората, трябва много добре да се измият.

За да си приготвите гъби, първо трябва да си ги купите. Когато ги купувате, трябва добре да оглеждате външния вид на гъбата. Една хубава гъба трябва да е чиста и твърда, да няма гниещи части по нея, да няма пукнатини или тъмни петна. Ако искате да хапвате гъбата сурова в салата, нейната свежест е от особено значение.

Почистването на фъбите има своите плюсове и минуси. Ако не ги почистите добре, това запазва вкуса им, но има риск да погълнете с гъбата и прахуляка и мрасотията на магазина, от който сте я купили, ако не е сложена в тарелка. Също така има риск от поглъщането на химикали, с които е била пръскана по време на нейното отглеждане. Времето, в което ще миете гъбите, зависи от това колко са мръсни. Ако не са много мръсни, може просто да ги изплакнете със студена вода, като ги търкате една в друга. Ако пък са много мръсни, трябва да ги измиете много добре.

Някои домакини се чудят дали да ги обелят или да ги измият. Повечето ги мият, но други ги белят, за да си спестят миенето. Когато решите да обелите гъбите, трябва да ги обелите изцяло- и по капачката и по стеблото на гъбата. Също така е хубаво да почистите и вътрешната част на шапката.

Когато обелите правилно гъбите, може да ги използвате в топли ястия и маринати, или пък просто да ги консумирате сурови в салата. Трябва да знаете, че гъбите, че гъбите е хубаво да се хапват на момента, а не да се съхраняват дълго време. Много домакини се съмняват дали да обелят гъбите, преди консумация както казахме. Някои видове, които се продават в магазина се отглеждат в оранжерии и за това винаги изглеждат чисти и свежи. За това домакините кулинарите се съмняват дали да ги готвят, без допълнителна обработка. Трябва обаче да белите, както тези, купени от магазина, така и тези, които сте набрали в гората.

Дори да са съхранявани добре, гъбите може да имат следи от прах и мръсотия, а гъбите, набрани в гората могат да имат пръст, трева или насекоми по тях. За да премахнете прах и мръсотия от гъбите в магазина и тези от гората, можете просто да ги измиете. И гъбите от магазина и тези от гората може да обелите с нож, четка или кърпа. В зависимост от големината, зрелостта на гъбата и това, което ще готвите, има различни начини за почистването им. Ако ще преминават през термична обработка, ето какво трябва да направите:

- Първото нещо, което трябва да направите е да не киснете гъбите във вода, освен ако не се налага, защото те абсорбират много вода. Това променя вкуса им, също така и тяхната миризма, като ги влошава;

- Трябва да премахнете пънчетата, както на горските, така и на купените;

- когато има потъмнели или повредени участъци, те трябва да бъдат премахнати. Ако просто има малко петно по стеблото, то може да се изстърже с нож.

След като сте запознати с беленето и почистването на гъбите, препочваме да си опитате някое от нашите вкусни предложения за гъби, а именно:

- гъбена супа;

- пълнени гъби;

- ориз с гъби;

- или вкусно пиле с гъби;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен