Какво е кафе Американо?
Šta je amerikano kafa?What is Americano Coffee?
gotvach.bg»Съвети»Какво е кафе Американо?

Какво е кафе Американо?

EvgeniaEvgenia
Готвач
89175827
Какво е кафе Американо?

Какво е кафе Американо?

Американското кафе /Caffè Americano/ е еспресо, което залято с гореща вода, а може да се приготви по няколко различни начина. Все пак има ред причини тази популярна напитка кафе еспресо да има американско име.

Повечето проучвания свързват създаването на тази кафена напитка с Втората световна война. Всъщност името може да е възникнало дори по-рано, в края на 20-те години на миналия век. Авторът Съмърсет Моъм пише за герои, които пият Американо, въпреки че никога не описва подробности за това как е направено това кафе.

Най-достоверната информация, описваща създаването и именуването на кафе Американо, обаче датира от Втората световна война, когато кафето е било от особено значение (и необходимо) за войските. Средно статистически военнослужещите са изпивали повече от 32 паунда кафе, всяка година.

Как се прави кафе Американо?

Еспресо и горещата вода, в комбинация звучат като проста рецепта. В действителност обаче както качеството на съставките, така и начинът, по който са комбинирани, ще определят дали едно кафе Американо е правилно приготвено.

Еспресо

Еспресото се приготвя от същите кафени зърна, които се използват за приготвяне на нескафето. Разликите идват от начина на печенето, смесването и процеса на варене (процес, при който от прясно набраните и изпечени кафени зърна се прави черна напитка, а от нея с помощта на техники за сушене във фризер и сушене чрез разпръскване се получава нескафето).

Сега да поговорим за печенето. Еспресото се приготвя обикновено от препечени зърна, като те създават по-малка киселинност. Те също така създават по-плътен „каймак“. Причината е в маслото, което се натрупва върху повърхността на препечените зърна. То се изтласква от зърната, от горещата вода и пара, образувайки мазен и богат, кремообразен слой пяна, който се издига до върха на добре приготвената чаша кафе Американо.

Най-важното от всичко е оборудването и техниката. Правилната машина за еспресо, правилното количество и разпределение на кафето, правилната температура и количество вода, използвани за подготовка на напитката играят огромна роля в създаването на еспресо с перфектно качество. За постигане на такъв резултат е необходим опит или намиране на правилното кафене.

Водата

Чистата и прясна вода е важна при приготвянето на кафето Американо. Това е особено важно, когато правим Американо, защото напитката се приготвя чрез процеса на заливане с гореща вода. Така се получава по-добре приготвена напитка и се запазва целостта на „каймака“.

Колко гореща трябва да е водата?

Мненията се различават. Повечето експерти смятат, че 185°C, но някои смятат, че водата, загрята до 200°C прави по-добро кафе Американо. Има също така мнение, че водата трябва да идва директно от машината за еспресо, но това си е по избор.

Как се приготвя кафе Американо?

Кафе Американо не се прави чрез смесване на еспресо и гореща вода. Двете са наслоени. Но кое е първо? Отговорът не е еднозначен. Някои хора смятат, че горещата вода трябва да се излее върху еспресото, като казват, че този метод запазва най-добре консистенцията и „каймака“ на еспресото.

Други твърдят, че правилният начин да се направи кафе Американо е, като се излее еспресото върху водата. Твърди се, че методът създава повече „каймак“ и предотвратява изгарянето на еспресото, ако водата е твърде гореща.

Водата, добавена към еспресото, е известна като оригинално Американо. Американо е страхотно и по двата начина.

Единственият оставащ въпрос е колко еспресо и колко вода трябва да се използва. Традиционният начин за приготвяне на кафе Американо е с 1-2 порции еспресо и до 170 мл гореща вода.

За силно Американо с изключително богат вкус използвайте "късо" еспресо. Ако искате слабо кафе Американо, поръчайте „дълго“. Смляното еспресо се оставя да се екстрахира два пъти по-дълго. Течността е колкото за нормална двойна доза, но ще бъде по-слабо кафето и може да бъде по-горчиво.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
Общо гласували: 3
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати