Gotvach.bg»Съвети»Как се прави гремолата?

Как се прави гремолата?

Как се прави гремолата?

Гремолата е италианска подправка, която е направена със смес от други подправки. Най-често подправката се използва за овкусяване на традиционното италианско ястие Осо Буко. По принцип се използва и за овкусяване на телешко месо.

Гремолатата има характерен вкус на лимон, което я прави идеална за овкусяване и на други меса, също и за някои рибни специалитети. Начинът на приготвяне и съставките зависят от мястото, където е приготвена.

Има много рецепти за гремолата. Тя е едно от нещата в нашата кухня, с които можем от нищо да направим нещо. Тя може да придаде на всяко ястие уникален вкус и аромат.

В класическата рецепта за гремолата влизат само 3 съставки, които почти всяка домакиня има в своят дом.

Как да приготвите гремолата

Необходими Продукти:

чесън

магданоз

лимон

Приготвяне:

Чесънът, магданозът и лимонът трябва да се нарежат на ситно. Смесват се и се поставят в малък буркан. Оставя се в хладилника и го използвате, когато искате да овкусите печени меса, риба или пък може да го намажете на филийка.

Трябва да използвате пресен чесън, но без перата. Преди да го нарежете, е хубаво за няколко минути да бъде накиснат в гореща вода, за да се премахне острата му миризма. Ако имате възможност, използвайте лимони, които са био, защото кората на обикновения лимон винаги се пръска с имазалил. Това вещество прави лимона да изглежда примамливо лъскав.

Колкото до магданоза - той трябва да се измие и подсуши и по възможност това да стане часове преди да го нарежете, за да може да е напълно сух. Използват се само листата без дръжките. Не използвайте блендер или чопър, за да нарежете магданоза.

Използвайте остър нож, за да го нарежете на много ситно. Може да овкусите гремолатата със зехтин, лимонов сок и сол. Може да използвате и други съставки, с които да замените тези, които споменахме, а именно:

- Може да използвате шалот, вместо чесън;

- Може да замените магданоза с рукола;

- Може да замените лимона с мента;

- Ако искате да ви е люто, може да сложите много ситно нарязана люта червена чушка. По този начин не само вкусът ще се промени, но и цветът;

- За повече вкус може да сложите пресни стръкчета мащерка и розмарин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен