Спанакът е доста вкусен и полезен. Неговото готвене не е много трудно, стига да се знае как точно да се приготви.
Ако ще готвите пресен спанак, е добре първо да го измиете и да го почистите от дръжките. След това, ако желаете, можете да го бланширате за няколко минути в гореща вода.
В случай, че ще приготвяте спанак с някакви други зеленчуци, можете да го нарежете на ивички, ако е по-голям. Бейби спанакът няма нужда да се реже.
Можете да си направите кюфтенца от спанак, като за тази цел, след като измиете и нарежете спанака, трябва да го оставите да се отцеди от водата, за да може вашите кюфтета да се получат добре.
Ако ще готвите замразен спанак, първо трябва да го оставите да се размрази и да се отцеди в гевгир от водата, която ще пусне по време на размразяване. Има много вкусни рецепти, в които влиза спанакът - кишове, зеленчукови ястия, ястия с месо, спанак с четири вида сирена. За последната рецепта е по-добре да използвате замразен спанак, защото той е по-лесен за готвене.
Както казахме по-горе е хубаво да бланширате спанака, преди готвене, защото така ще се запазят всичките му полезни свойства. Когато една храна минава през много висока температура, от нея се губи всичко полезно. А бланширането предотвратява тази опасност.
Спанакът може да се използва и за салати. Но тогава трябва да бъде много добре измит и дръжките му да бъдат премахнати, защото те не са годни за консумация в сурово състояние. Изберете желаната от вас рецепта и се насладете на вкусния и полезен спанак.
Коментари