gotvach.bg»Съвети»Извара на бебето - как и кога?

Извара на бебето - как и кога?

Извара на бебето - как и кога?

Изварата е изключително вкусна и полезна. Как обаче да давате извара на бебе, ще разберете в следващите редове. Ако не се дава правилно, може да има опасност за вашето бебе, защото тя трудно се смила от все още недоразвитата му храносмилателна система. А ето защо тя е толкова полезна за бебето:

- Съдържа голямо количество протеини, липиди, фосфор, калций, витамин В2, фолиева киселина;

- Също така изварата съдържа много мазнини, които бързо се усвояват от тялото на вашето бебе и му доставят енергия;

- Протеините в изварата са от голямо значение за растежа на всяка една клетка. Също така протеина и аминокиселините са основни градивни елементи на тъканите, като например мускулната тъкан. Ако децата не получават достатъчно количество протеини, много бавно растат и напълняват бавно;

- Калцият и фосфорът са нужни за правилния растеж и подсилването на костите и зъбите;

- Витамини В2 и В9 са нужни за развитието на ума и психиката на бебето.

Захранване на бебето с извара

Когато вашето бебе стане на 6 или 8 месеца, тогава можете да започнете да му давате извара. На тази възраст, червата на бебето съдържат достатъчно лактобацили, които са нужни за правилното храносмилане. Трябва обаче да се започне в малки количества захранването на детето с извара. Има обаче някои случаи, които изискват да започнете да давате извара на вашето бебе и по-рано, като например:

- рахит;

- анемия;

- недостатъчен калций в тялото;

- бавно качване на килограми;

- хранене с бутилка още от раждането;

Ако при вашето бебе има някои от тези проблеми, изварата трябва да започне да се дава между 6-тия и 7-мия месец;

- Ако след 9-месечна възраст или по-късно разберете, че вашето дете има алергия към краве мляко, трябва да преустановите храненето на бебето с извара;

- Ако вашето дете има високо съдържание на калций в тялото, трябва да изчакате, преди да започнете да го храните с извара;

Ако вашето дете има следните симптоми, то вероятно има хронична непоносимост към храни, включително и към изварата:

- диария, алергични кожни обриви, повишено образуване на газове в червата, неспокойно поведение, нарушения в съня, липса на или много слаб апетит.

Количества, които се дават в началото на захранването с извара:

Храните, които имат много мазнини и протеини, се усвояват по-бавно, в сравнение с въглехидратите. Дори изварата да е лека, тя представлява сериозна трудност за бъбреците и стомашно-чревният тракт на вашето бебе. За това трябва да храните бебето с много малки количества извара. На първо време 1/2 ч.л. е абсолютно достатъчна. Децата не обичат много извара и едва ли биха хапнали повече. Първоначално може да се дава 2-3 пъти седмично, а след това всеки ден. Не хранете вашето бебе след 6 часа вечерта, за да не се образуват колики през нощта.

- Изварата трябва да се дава след основното хранене на детето, преди кърмата;

- Количеството извара, което трябва да се дава на ден, е от 1/2 ч.л. до 30-50 грама.

А ето и по колко извара да даваме на детето според възрастта:

- 6 месеца - от 10 до 30 грама;

- от 7 до 9 месеца - 40 грама;

- от 10 до 12 месеца - до 50 грама;

- Добре е да си приготвяте изварата в домашни условия. Повечето деца харесват сладка извара. Винаги изварата, която давате, трябва да е прясна, за първото хранене с извара, тя трябва да се готви с 1 % бебешки кефир. Ако детето я одобрява, тя може да стане част от обичайните ви рецепти за деца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати