Можем ли сами да си направим глюкоза?

MarianaMarianaДжедай / Автор
Можем ли сами да си направим глюкоза?
Снимка: gotvach.bg

Глюкозата или т.нар. гроздова захар има най-високият гликемичен индекс сред храните. Тя навлиза в кръвта изключително бързо. Според медиците глюкозата е един от най-важните източници на енергия за човешкия организъм, в частност за човешките клетки.

Важно е да отбележим, че глюкозата е изключително калорична. Само в 1 грам глюкоза име 4 ккилокалории. Освен това е изключително сладка. Тя е сладка колкото захарта и може да я замества успешно.

Глюкозата се използва и от хората, които имат алергия към мед.

Обикновено тя се продава готова, разредена с вода, и може да бъде открита на щандовете да диабетици в по-големите хранителни вериги. 5 и 10-процентови разтвори на глюкоза се продават в аптеките, но те са предназначени предимно за интравенозна употреба.

Глюкоза на прах се търси предимно от запалените кулинарки и фитнес маниаци. Първите я търсят за приготвянето на вкусни десерти като рачел или фондан, докато активно спортуващите се и занимаващите се с фитнес я използват за хранителна добавка след тренировка.

Обикновено за кулинарни цели глюкозата на прах трябва да се разтвори във вода. Стандартното съотношение глюкоза / вода е 1:3 или на 1 част глюкоза се добавят 3 части вода, след което се разбърква добре.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати