Как да бланшираме броколи?

Как да бланшираме броколи?
Снимка: gotvach.bg

Ако искате да си приготвите броколи, задължително трябва да ги бланширате предварително. Изберете хубави зелени броколи, които са качествени и с крехки стъбла. Ако съцветията на броколите са прецъфтели, вкусът на зеленчука няма да е много приятен, а освен това се губят и полезните им свойства. Бланширането на броколи е много лесно. Първо нарежете главата броколи на малки розички.

След това кипнете вода и щом заври, сипете броколите в нея. След 1-2 минути се изваждат от водата и се охлаждат под течаща вода. Имайте предвид, че броколите са сред зеленчуците, които не бива да се преваряват. След четвъртата минута на варенето започва отделянето на серни съединения, които влошават вкуса на зеленчука. Приготвяйте броколите винаги с бланширане, а не с варене, защото така се запазват витамините в тях, а освен това запазват и приятния си зелен цвят.

Бланширането е много подходящ метод за приготвяне на редица зеленчуци в това число и броколи. При него се слага вода да кипне, след което продуктите се бланшират за няколко минути. Изваждат се и се охлаждат със студена течаща вода. Миенето с вода се прави, за да се прекъснат процесите на готвене. Бланширането няма за цел да сварява зеленчуците.

Вижте и някои апетитни идеи с броколи: Запечени броколи с кашкавал, Броколи с топено сирене и Супа от броколи и тофу за отслабване.

Рейтинг

3.3
Общо 3 гласували
5 0
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати