gotvach.bg»Съвети»Манатарките имат ли отровен двойник?

Манатарките имат ли отровен двойник?

Манатарките имат ли отровен двойник?

Неслучайно наричат манатарката царицата на гъбите. Тя е сред най-търсените и харесвани гъби у нас. Манатарките имат бяло месо и неповторим аромат, затова те са изключително тачени в кулинарията, като се започне от кулинарния шедьовър телешки стек с манатарки, премине се през панирани манатарки и се стигне до ароматна гъбена супа от манатарки.

Пикът на бране на манатарки е в края на пролетта и началото на лятото, точно когато са преминали пролетните дъждове и почвата е добре напоена. Типично манатарките растат покрай и в широколистни гори и гъбарите често пълнят пълни кошници с този вкусен деликатес.

Преди и вие да напълните кошницата си с гъби обаче, трябва да сте сигурен, че те не са отровни. Манатарката има не един, а два отровни двойника – дяволска гъба и пурпурночервена манатарка.

Дяволската гъба, която всъщност е вид манатарка, е отровна, но не е силно смъртоносна за хората. Нейната консумация може да предизвика силно разстройство. Лесно се различава от ядливата манатарка, защото след откъсане бялото месо интензивно потъмнява и само след 2-3 минути е тъмно сиво.

Пурпурночервената манатарка се среща рядко у нас. Тази гъба е в списъка на защитените видове в Червената книга у нас. Подобно на дяволската гъба и месото на пурпурночервената манатарка посивява при нараняване, което е лесен начин да се различи от ядливите видове манатарки.

Гъбите трябва да се берат от професионални гъбари. Ако след консумация на гъби получите гадене, повръщане, виене на свят или болки в корема и главата, незабавно потърсете лекарска помощ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Зорица
Зорица
23.07.2018 12:13
Ако имате каквито и да е съмнения относно дивите гъби - просто не ги берете. А и най-важното - не ги предлагайте на децата си, защото те са в пъти по-токсични за детския организъм, и дори гъбата да е Ядлива, много зависи къде е расла и колко време след откъсването е приготвена, т.е. гъбите трябва да се консумират възможно най-пресни и набрани от екологично чисти места.
4
0
Бойчо Николов
Дяволска гъба няма в България.
1
3
Бойчо Николов
Зорница, вие кога сте брали гъби? Колко вида познавате?
0
1
Зорица
Зорица
23.07.2018 11:57
Има дяволска гъба в България и за съжаление има и доста хора, които са имали хранителни отравяния след консумацията й.
5
1