Кои храни са забранени при Хашимото?

Кои храни са забранени при Хашимото?
Снимка: gotvach.bg

Болестта на Хашимото представлява заболяване на щитовидната жлеза, в резултат на което жлезата е възпалена и клетките ѝ се увреждат в в резултат на това загиват. Така щитовидната жлеза не може да синтезира хормони. След поставянето на диагноза болест на Хашимото се назначават медикаменти, но спазването на подходящ хранителен режим е задължително. Има и храни, които са абслютно противопоказни при тази болест.

Първото, което трябва да се изключи от менюто са всички храни, които съдържат бяло брашно. Необходимо е да потърсят здравословни алтернативи на изделията от бяло брашно – хляб, кексове, сладкиши, макарони и всички други. Храните с добавени захар също са абсолютно противопоказни.

Това са всички онези, които съдържат фруктоза, декстроза, царевичен сироп, кафява захар, обикновена захар, малтоза и др. Те влияят върху кръвната захар, което от своя страна влияе и върху енергията и настроенията на човек, затруднявайки контрола на апетита и съответно над теглото. Безалкохолни напитки, млечен шоколад, бонбони, сладкиши – всички те трябва да се зачеркнат от менюто.

Забранени храни при Хашимото са и соевите продукти, както и някои плодове и зеленчуци – алабаш, ряпа, спанак, броколи, зеле, маруля, карфиол, къдраво зеле, фъстъци, праскови, ягоди, просо. Кафето трябва да бъде намалено.

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати
Кулинарна Мрежа
Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 58 301 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!