gotvach.bg»Съвети»Кои храни са забранени при Хашимото?

Кои храни са забранени при Хашимото?

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56416413k
Кои храни са забранени при Хашимото?

Болестта на Хашимото представлява заболяване на щитовидната жлеза, в резултат на което жлезата е възпалена и клетките ѝ се увреждат в в резултат на това загиват. Така щитовидната жлеза не може да синтезира хормони. След поставянето на диагноза болест на Хашимото се назначават медикаменти, но спазването на подходящ хранителен режим е задължително. Има и храни, които са абслютно противопоказни при тази болест.

Първото, което трябва да се изключи от менюто са всички храни, които съдържат бяло брашно. Необходимо е да потърсят здравословни алтернативи на изделията от бяло брашно – хляб, кексове, сладкиши, макарони и всички други. Храните с добавени захар също са абсолютно противопоказни.

Това са всички онези, които съдържат фруктоза, декстроза, царевичен сироп, кафява захар, обикновена захар, малтоза и др. Те влияят върху кръвната захар, което от своя страна влияе и върху енергията и настроенията на човек, затруднявайки контрола на апетита и съответно над теглото. Безалкохолни напитки, млечен шоколад, бонбони, сладкиши – всички те трябва да се зачеркнат от менюто.

Забранени храни при Хашимото са и соевите продукти, както и някои плодове и зеленчуци – алабаш, ряпа, спанак, броколи, зеле, маруля, карфиол, къдраво зеле, фъстъци, праскови, ягоди, просо. Кафето трябва да бъде намалено.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
Общо гласували: 3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати