Как се прави домашно сирене?
Kako se pravi domaći sir?How to Make Homemade White Cheese?
gotvach.bg»Съвети»Как се прави домашно сирене?

Как се прави домашно сирене?

Как се прави домашно сирене?

Да си направим сирене, не е никак трудно, стига да знаем как, разбира се. Най-важното нещо, което трябва да имате, за да си направите хубаво домашно сирене, е да имате хубаво домашно мляко.

Повечето хора мислят, че правенето на домашно сирене е твърде трудно и изисква много усилия, но това не е точно така. Вкъщи може да си направите сирене и с по-малко мляко. Ето и какво ще ви е необходимо:

Необходими продукти: 2 л прясно мляко, което не е варено, 10 капки сирена мая, морска сол, тензух и точилка;

Направа на домашно сирене

В миналото бабите ни са правили сирене от мляко, което току-що е било издоено и било още топло. В наши дни това може да се направи само ако имате животни, които могат да ви осигурят мляко. В повечето случаи си купуваме мляко от производител, което вече е охладено.

Млякото трябва да се стопли, докато не достигне телесна температура. Ако нямате термометър, ще трябва да използвате вашето кутре. Температурата на млякото трябва да е между 36-37 °C.

Не трябва млякото да ви пари. Трябва да чувствате много лека топлина. След като млякото е свалено от котлона, се слагат десетте капки сирена мая и хубаво се разбърква.

Капакът на тенджерата се поставя върху нея и след това тенджерата се покрива с хавлиена кърпа. Така се оставя да престои 90 °C;

След като това време е минало, тенджерата се отваря. Млякото трябва да стои като желирано. С помощта на нож го нарежете. Ножът трябва да минава от край до край на 3-4 см разстояние. След това се нарязва отново на кръст. Трябва да се получат малки кубчета. Така трябва отново да престои 20 минути.

През тези 20 минути се отделя суроватката на домашното сирене. Тензухът се намокря с вода, а след това се изстисква. Трябва да го сложите в тенджера със същата големина като неговата. Неговите краища трябва да са навън от тенджерата. След това в тензуха се слага подсиреното мляко.

Точилката се слага над тенджерата и се връзват срещуположните краища. Тензухът се повдига и така, както е с точилката, се оставя 2 часа да се изцежда. След това можете да използвате някаква тежест, с която да притиснете сиренето, за да се оформи хубаво.

След това се слага в кутия, която има дупки, за 24 часа. След като престои, тежестта се премахва, тензухът също се премахва и домашното сирене се поръсва навсякъде с морска сол.

Сиренето се държи със солта в продължение на 5-6 часа.

А след като вече сте направили завидно количество домашно сирене, то тогава ще ви трябват идеи как да го сготвите. Ето и нашите предложения за:

- ароматно печено сирене;

- панирано сирене;

- пухкави бухти със сирене;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Теодора Мещерова
Млякото трябва да престои 90 минути, не на 90 градуса! Станала е грешка при писане
3
0