Агнешката лой е много малко използвана от европейците, но много използвана в кавказката и азиатската кухня. Някои проучвания сочат, че в агнешката лой се съдържат големи количества наситени мастни киселини, повечето от които са нужни за нормалното здравословно състояние и живота на човек.
Това е продукт, който лесно се усвоява, не предизвиква тежест върху храносмилателната система. В страните от Близкия Изток са вярвали, че тези мазнини, които имат в състава си малки количества холестерол, могат да удължат младостта.
В разтопена агнешка лой се съдържат следните витамини: витамин А, В1, Е, бета-каротин, стероли и фосфатиди. В древността, в азиатските страни, агнешката лой се използвала за външно приложение, като се слагала върху изгаряния, против оплешивяване, както и за лечение на рани и ожулвания, които гноясвали. Може да се прилага агнешка лой и вътрешно, като много помага срещу настинки.
Агнешката лой може да се използва и за лечение на бронхит, настинки, кашлица както при възрастни, така и при деца. Тази лой лекува и хроничен бронхит. Трябва да натриете гърдите и гърба с разтопена лой, след това се покрива с фолио и трябва да стоите на топло. Тази процедура е най-добре да се направи вечер, преди лягане, а когато станете, да премахнете всичко.
Един курс е достатъчен, за да се подобри състоянието. Тези компреси могат да се консумират и с приемане на агнешка лой и вътрешно. За да направите това, разтопете една супена лъжица лой в чаша топло мляко. Пийте в продължение на 3-4 дни преди лягане.
Вреда от агнешката лой. Има случаи, вътрешното приемане на агнешка лой може не само да е полезно, но и да навреди. Това се отнася за хора, които страдат от заболявания на черния дроб, бъбреците, жлъчката, атеросклероза, пептична язва или гастрит с киселинност. В тези случаи приемът на агнешка лой е противопоказен.
Коментари