Аджика е абхазска дума, която значи "само сол". Това вид пикантна паста, която идва от Абхазия, въпреки че и грузинците правят тази рецепта.
Много хора изобщо не са чували за този вид подправка и не знаят как да я използват. Тази смес може да се сложи на почти всеки вид месо и придава на всяко ястие уникален и завършен вкус.
Ако обичате пилешки крилца, които са пикантни, не е нужно да ги поръчвате от някъде. Най-добрият вариант е да си ги сготвите вкъщи и да ги поднесете заедно с Аджика.
А ето как се приготвя Аджика.
Оригинална рецепта за Аджика:
Необходими продукти: 150 г копър, 150 г магданоз, 240 г хрян, 500 г целина, 300 г люта чушка, 80 г чесън, 10 г сол, 5 мл есенция оцет;
Начин на приготвяне: Първото нещо, което трябва да направите, е да разделите всички подправки, като разделите изсъхналите от неузрелите. Копърът, магданозът, целината и хрянът се измиват добре.
След това трябва да си подготвите пипера, като е добре да носите ръкавици, докато го обработвате. Почистете лютите чушки от семките и ги изплакнете. Обелете и чесъна.
Всички зелени подправки се смилат и се овкусяват със сол. Получената смес се слага в купа, която трябва да е дълбока, и се блендира за няколко минути. След това добавете оцетната есенция.
Всичко се разбърква добре и се оставя 1 час да престои. След това готовата Аджика се слага в напълно сухи буркани и се затваря плътно с капачки.
Аджиката се съхранява в хладилник.
Аджиката може да се комбинира с пържени картофи или тиквички;
Домашно приготвената Аджика може да е много по-добро решение от сосовете в магазина. Тя е с по-малка енергийна стойност и всичките ѝ съставки са естествени, няма изкуствени оцветители и подобрители на миризмата.
Вижте още вкусни рецепти от грузинската кухня. Ако пък искате нещо нашенско, то непременно погледнете рецептите за лютика, разядка с чушки, айвар.
Коментари