Gotvach.bg»Съвети»Какво е Аджика?

Какво е Аджика?

Какво е Аджика?
Снимка: Ники

Аджика е абхазска дума, която значи "само сол". Това вид пикантна паста, която идва от Абхазия, въпреки че и грузинците правят тази рецепта.

Много хора изобщо не са чували за този вид подправка и не знаят как да я използват. Тази смес може да се сложи на почти всеки вид месо и придава на всяко ястие уникален и завършен вкус.

Ако обичате пилешки крилца, които са пикантни, не е нужно да ги поръчвате от някъде. Най-добрият вариант е да си ги сготвите вкъщи и да ги поднесете заедно с Аджика.

А ето как се приготвя Аджика.

Оригинална рецепта за Аджика:

Необходими продукти: 150 г копър, 150 г магданоз, 240 г хрян, 500 г целина, 300 г люта чушка, 80 г чесън, 10 г сол, 5 мл есенция оцет;

Начин на приготвяне: Първото нещо, което трябва да направите, е да разделите всички подправки, като разделите изсъхналите от неузрелите. Копърът, магданозът, целината и хрянът се измиват добре.

След това трябва да си подготвите пипера, като е добре да носите ръкавици, докато го обработвате. Почистете лютите чушки от семките и ги изплакнете. Обелете и чесъна.

Всички зелени подправки се смилат и се овкусяват със сол. Получената смес се слага в купа, която трябва да е дълбока, и се блендира за няколко минути. След това добавете оцетната есенция.

Всичко се разбърква добре и се оставя 1 час да престои. След това готовата Аджика се слага в напълно сухи буркани и се затваря плътно с капачки.

Аджиката се съхранява в хладилник.

Аджиката може да се комбинира с пържени картофи или тиквички;

Домашно приготвената Аджика може да е много по-добро решение от сосовете в магазина. Тя е с по-малка енергийна стойност и всичките ѝ съставки са естествени, няма изкуствени оцветители и подобрители на миризмата.

Вижте още вкусни рецепти от грузинската кухня. Ако пък искате нещо нашенско, то непременно погледнете рецептите за лютика, разядка с чушки, айвар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати