Фъдж е един от любимите десерти на американците. Най-често приготвяната рецепта за фъдж включва захар, масло, мляко и шоколад, също и някои добавки като сушени плодове, бисквити, ядки, карамел, и шоколад. В някои случаи, в зависмост от рецептата, прясното мляко може да бъде заменено с кондензирано. Приготвянето на този шоко десерт е предпочитано, защото се прави много бързо и лесно. Също така има сладък вкус и ще задоволи всеки вкус.
Тайните на перфектния фъдж
Има рецепти, които датират още от 19-ти век, но тези рецепти са доста променени в днешно време. Ако искате да направите фъдж (наричан още и фъч) по оригиналната рецепта, тогава трябва да следвате следните три стъпки:
1. При първата стъпка, трябва да смесите и нагреете основните съставки.
2. Втората стъпка е да се охладят и когато стигнат до подходяща температура, всичко се разбърква добре, докато се получи хомогенна, кремообразна и лъскава смес. Това е най-важната част и от нея зависи захарта да кристализира правилно. Най-добрите градуси за разтопяване и смесване на съставките е 115 градуса, а за тяхното охлаждане и разбъркване след това 43 градуса. За това ще ви трябва кухненски термометър.
Има обаче и по-опростена рецепта за фъдж, която е направена с цел да се улесни заетата домакиня. Най-известният начин е да смесите основните съставки в стъклена купа и да ги приготвите в микровълнова фурна от 3 до 5 минути, като два пъти трябва да спирате процеса, за да разбъркате. Друг вариант е да се работи на котлон, но ако няма да използвате захар, може да не спазите много стриктно градусите.
А ето и рецептата:
Продуктите, които ще ви трябват са:
- 2 и 1/2 ч.ч. шоколадови капки, 400 мл кондензирано мляко, 2-3 с.л. масло, 1/2 ч.ч. орехи, 2-3 с.л. натрошени бисквити, щипка сол;
Приготвяне:
- В касерола се слагат капките шоколад, като може да ги заместите с натрошен шоколад, млякото и маслото. Касеролата се слага на котлона и се включва на средна степен. Бърка се, докато всичко се смеси добре. След това се маха от котлона, добавя се солта, натрошените орехи и бисквитите, натрошени на по-едри парчета. Отново се разбърква и се изсипва в квадратна или правоъгълна форма с ринг, дъното на която е покрито с алуминиево фолио. Заравнява се и фъджът се слага във фризера за няколко часа, докато стегне добре. След като е готов, се нарязва на кубчета.
Разбира се, има и още много други варианти за десерта. Например веган фъдж, брауни фъдж, фъдж с кокос и др.
Коментари