Каква форма да избера за кекс?
gotvach.bg»Съвети»Каква форма да избера за кекс?

Каква форма да избера за кекс?

Теодора МещероваТеодора Мещерова
Мастър Шеф
10029721011k
Каква форма да избера за кекс?

На пазара има много и различни форми за кексове и сладкиши. Коя обаче да изберем? В този съвет ще посочим характеристиките на някои видове форми за кекс, а вие сами ще прецените кое точно да изберете.

За да имате една наистина качествена форма за кекс, не трябва да гледате само материала, от който е направена, а и следните неща:

- Каква е формата на съда като височина, дизайн, вместимост;

- Каква температура издържа по време на печене;

- Дали формата за кекс е удобна за употреба;

- От какъв материал е направена.

А ето и кои са най-често срещаните материали, от които се правят форми за кекс:

1. Силиконова форма за кекс

Тези форми са много леки и са лесни за поддържане и работа и точно поради тези причини набират все по-голяма популярност. Могат да издържат при температура от -60, до 280 °C. Поради това, че материалът, от който са направени, е мек и еластичен, когато правите кекс или друг сладкиш в силиконова форма, това позволява неговото лесно изваждане от формата. Но когато поставяте тестото във формата, тези гъвкавост и мекота се превръщат в недостатък. Затова трябва винаги да имате стабилна основа, когато пълните формата - например да я сложите в друга тавичка.

Когато миете тези форми, не трябва да използвате абразивни препарати. Но, това не и необходимо, защото по тях нищо не залепва. Мазането с олио на силиконовата форма е нужно само когато се употребява за първи път. Могат да бъдат използвани както в микровълнова фурна, така и в обикновена;

2. Тефлонова форма за кекс

Тефлоновите форми за кексове и сладкиши са също толкова популярни, колкото силиконовите, та дори и повече. Те са много удобни за направата на торти, особено ако са желирани и са с падащо дъно. Да се намажат с олио, преди да се сложи сместа, е достатъчно, за да се извади лесно кексът или сладкишът, който приготвяте в тях.

Формите, направени от тефлон, се мият много лесно. Тефлонът обаче има и недостатъци. Най-важният недостатък е, че се надрасква много бързо и с течение на времето изгубва незалепващите си свойства. По-важният недостатък обаче е, че тези форми не трябва да се нагряват на над 200 градуса температура.

Това е така, защото тяхното синтетично покритие започва да се разгражда и да отделя канцерогенни вещества. Трябва да използвате тези форми само за кексове и сладкиши, които не изискват висока температура. След като бъдат изпечени, трябва да се извадят възможно най-бързо от формата;

Огнеупорна стъклена форма за кекс

Формите от огнеупорно стъкло и керамика са едни от най-подходящите форми за направата на плодови кексове и сладкиши. Причината е, че се нагряват равномерно и така се понижава опасността тези десерти, които се пекат по-бавно, да прегорят отвън, а отвътре да останат клисави. Тези форми имат още едно предимство, и то е, че благодарение на това, че са стъклени, можете да наблюдавате процеса на печене.

Ако желаете да си купите хубава форма за кекс, просто разгледайте обявите на посочения линк.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати