Алкохолът качва ли кръвната захар?

Алкохолът качва ли кръвната захар?

Много диабетици са си задавали въпроса алкохолът качва ли кръвната захар. Еднозначен отговор обаче не може да се даде, защото алкохолът повлиява на кръвната захар в зависимост от това колко пием, кога и какво сме яли преди и по време на поемането на алкохол, дали диабетът ни е добре компенсиран, натоварвали ли сме се физически преди това и др.

За диабетиците е опасно да пият алкохол на гладно или след интензивна физическа дейност, защото това може да предизвика рязък спад на кръвната захар и хипоглекимия.

Това се дължи на факта, че при разграждането на алкохола в черния дроб се потиска синтеза на глюкоза, което води до общо намаляване на кръвната захар.

От друга страна консумацията на алкохол доставя на организма ни много празни калории под формата на прости въглехидрати, които могат да доведат до натрупване на допълнителни килограми и влошаване на общото състояние.

Също така приемът на алкохол обикновено води до повишаване на апетита, което от своя страна води до поемането на повече храна, което трайно нарушава диетата на диабетика.

В обощение можем да кажем, че хората, които страдат от захарен диабет, трябва да бъдат изключително внимателни, когато употребяват алкохол. В краткосрочен план консумацията на спиртни напитки ще доведе до спадане на кръвната захар и потенциална опасност от хипоглекимия.

В дългосрочен план обаче алкохолът води до повишаване на кръвната захар, защото повече от две питиета дневно правят почти невъзможен контрола върху кръвната захар и внасят много допълнителни въглехидрати в организма.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати