Вредна или полезна е чубрицата?

Вредна или полезна е чубрицата?

Спокойно можем да определим чубрицата като най-българската подправка. Дъхавата чубрица се използва широко в българската кухня. Тя се добавя при приготвянето на зеленчуци, боб чорба, супа от леща, яйца, плънки, кайма и супи.

Но доколко е полезно това растение, при положение, че го използваме буквално всекидневно? Чубрицата е изключително богата на витамин C. Тя съдържа още етерични масла, танин и редица други полезни съставки. В пресните листа на чубрицата се съдържат каротин и рутин (витамин P).

И докато на мнозина са известни само кулинарните качества на чубрицата, то народните лечители от дълги години я използват като средство, което възбужда апетита. Дори официалната медицина препоръчва чубрицата при стомашно-чревни заболявания.

Освен това отварата от чубрица има чудесно болкоуспокояващо и укрепващо действие. Освен това има отхрачващо действие. Чубрицата успешно се използва като средство против повръщане, както и при лечение на някои бъбречни заболявания, чернодробни заболявания, жлъчни и сърдечни болести.

В българската народна медицина чубрицата се препоръчва като цяр при високо кръвно налягане, жажда при захарен диабет, нервни припадъци, сърцебиене и др.

Последните свойства на чубрицата се дължат на голямото количество химични компоненти с антиоксидантно действие, които се съдържат в листата ѝ. Става дума за маслата тимол и карвакрол. Те имат доказани антисептични и противогъбични свойства. Те се противопоставят успешно и на някои от най-често срещаните бактерии като ешерихия коли и др.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати