Как се съхранява алабаш?

Как се съхранява алабаш?

Алабашът е един от най-късните есенни плодове и скоро след прибирането му температурите падат и пред стопаните възниква въпросът как да съхраняват плодовете на своя труд.

Алабашът, подобно на останалите кореноплодни, може да се съхранява през студените зимни месеци и да запази вкусовите и хранителните си качества чак да пролетта. За целта той се заравя в ровища или се подрежда в сандъчета с пясък, който се съхранява на тъмно и студено.

Отделните глави алабаш се приготвят, като листата се отрязват, а излишната пръст се изтръства, но без кореноплодното да се мие. Отделните глави алабаш се поставят в ровници с дълбочина около 50-60 см и ширина около 1 м.

Алабашът се нарежда свободно до повърхността на ровника, като на всеки 2-3 реда се насипва 2-3 см пясък или песъчлива почна и отгоре се поставят около 20 см пръст.

В случай, че не разполагате с дворно място, където да направите ровник, може да съхранявате алабаш и в сандъци с пясък в мазето. Кореноплодните се подреждат, така че да не се допират и се засипват плътно с пясък. Температурата в помещенията не бива да пада под -5 градуса.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати