Как се правят стафиди от грозде?

Как се правят стафиди от грозде?
Снимка: gotvach.bg

Да си направите сами стафиди от грозде не е толкова трудно, колкото звучи на първо четене. Всъщност за приготвянето им ще са нужни само грозде и търпение, защото процесът, в който обикновените гроздови зърна се превръщат в златни стафиди, отнема време.

Стафиди може да приготвите от всички десертни сортове грозде. Единственото условие е гроздето да е добре узряло, да няма болести и механични уврeждания и на няма семки. Подходящи сортове грозде у нас са Брестовица, Ресалка, Русенско без семе, както и някои сравнително нови сортове като Флайм сидлес и Кинг руби.

За производството на домашни стафиди се изолират равни по големина и еднакво оцветени зърна, които имат месеста консистенция. Гроздето трябва да е поне с 22 процента захарност, за да може след това захарността на стафидата да стигне 70-75 процента. В тези сортове съдържанието на вода е намалено до 14-16 процента.

Отронените и подбрани гроздови зърна се топват за не повече от 3-4 секунди в 0.3-0.4 процентов кипящ воден разтвор на сода бикарбонат. При възможност е добре след това белите сортове грозде да се опушат със серен диоксид.

Следва същинският процес на сушене, който се осъществява на слънце или на сянка, в специални сушилни. Обработените в соден разтвор зърна се поставят на бяла хартия, далеч от насекоми и вредители и 7 дни се сушат на слънце. След това се обръщат и се сушат още 7 дни.

Следва внимателно обдухване с вентилатор и прибиране в платнени чували. Ето как с малко усилия пред лятото ще имате цяла зима подръка домашни стафиди, с които да приготвите вкусен бананов кекс със стафиди или оризов пудинг със стафиди.

Рейтинг

3.7
Общо 3 гласували
5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати