Кои храни са източници на селен?

Кои храни са източници на селен?

Селенът е мощен антиоксидант, който засилва имунната система на организма. Селенът има свойството да неутрализира свободните радикали, той спира развитието на ракови клетки в организма и предпазва от натравяне с тежки метали, също така подпомага нормалната функция на щитовидната жлеза.

Важно е да приемаме храни, богати на селен, но неговият дневен прием не бива да надвишава 400 мкг.

Един от най-концентрираните източници на селен е бразилският орех, от който обаче трябва да се консумират не повече от 2-3 ядки дневно, за да се предотврати прекомерното натрупване на селен в тъканите на тялото.

Други храни, богати на селен, са риба тон консерва, калмарите, сардини в олио, слънчогледови семена, пържена херинга, варени миди, печена сьомга и яйчен жълтък.

От изброеното дотук се вижда, че сред най-богатите на селен храни се нареждат рибите, но и някои зеленчуци, като домати, гъби и чесън също са богати на селен.

Ако се съмнявате, че страдате от недостиг на селен, трябва да наблегнете на растителните източници на селен, защото селенът в тях се усвоява на 60-80 процента, докато този в храните от животински произход – само на 8-25 процента.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати