Как се сгъстява сладкото с пектин?

Как се сгъстява сладкото с пектин?
Снимка: gotvach.bg

Сладкото не е просто смес от плодове, вода и захар в определена пропорция, които са сварени и разлети в буркани. Сладкото е аристократът на сладките зимнини, защото за приготвянето му са нужни много повече умения, труд и опит в сравнение с приготвянето на конфитюри, желета или мармалади.

Сладко може да приготвите от почти всички плодове и дори от някои зеленчуци. В процеса на варенето се разчита на естественото съдържание на пектин в плодовете за сгъстяването му, но често то може да не е достатъчно и затова прибягваме към добавянето на пектин.

Независимо дали в тенджерата на котлона ври сладко от ягоди или мармалад с моркови и канела, то може да стане още по-вкусно и с по-добра консистенция с добавянето на малко пектин.

Как се сгъстяват сладка, конфитюри и мармалади с помощта на пектин. За целта ви трябва пектин, закупен от аптеката. Записаното в рецептата количество пектин се разтваря заедно със захарта в студена вода. Когато стане на каша, се добавя към врящите плодове или зеленчуци и всичко се бърка до постигането на желаната гъстота.

Важно е да отбележим, че обикновено пектин не се добавя към сладка или желета, в които участват дюли. Там неговата роля се поема от семенниците на дюлите, които са изключително богати на пектин.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати