Колко време и как се вари ракията?

Колко време и как се вари ракията?
Снимка: gotvach.bg

Варенето на ракия в домашни условия е масова практика у нас, но това не означава автоматично, че всички знаят как се прави качествена домашна ракия. Всъщност много от самоуките майстори далеч не се справят както трябва с варенето на ракия, в резултат на което тя може да е слаба, с неприятна миризма и дори опасна за здравето.

Как точно се вари ракия? Ракия се вари от т.нар. джибри – смес от ферментирали плодове. Джибрито трябва да се свари веднага след приключване на алкохолната ферментация, а не 2-3 седмици след това, каквато е масовата практика.

Варенето или по-скоро дестилацията на ракия се осъществява в обикновени казани за варене на ракия, които се състоят от казан, капак, лула и серпентина, за предпочитане изработени от мед. Дестилацията на ракия може да бъде еднократна или двукратна. При еднократната дестилация варенето на ракия е еднокранто, полученият продукт е повече като количество, но с по-ниско качество.

Една от най-важните дейности при варенето на ракия е зареждането на казана. Той се пълни с каша до не повече от 80 процента от обема му. Ако кашата е твърде гъста, е добре тя да се разреди с вода, за да не се получи загар, а оттам и неприятен мирис на ракията.

След зареждането на казана и уплътняването на връзките между него, капака, лулата и серпентината, се запалва и поддържа буен огън до протичането на ракията. След това огънят трябва да стане тих, задължително постоянен, така че ракията да тече на постоянна тънка струя без прекъсвания и тласъци.

Времето за варене на ракия е различно и зависи както от самия казан, така и от количеството джибри, с което е зареден. Процесът на варене приключва, когато градусът на ракията, която тече, намалее до около и под 35 градуса. Това се установява обективно – с помощта на спиртомер или субективно – чрез опитване на вкус и мирис.

Рейтинг

3.7
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати