Кое брашно е подходящо за диабетици?

Кое брашно е подходящо за диабетици?
Снимка: gotvach.bg

Много лекари смятат, че не СПИН, а захарният диабет е чумата на двайсти век. Това коварно заболяване засяга все повече хора по света, а разпространението му придобива размерите на епидемия. Добрата новина е, че хората могат да живеят спокойно със захарен диабет, стига той да е добре компенсиран.

Това означава, че болните от захарен диабет трябва да бъдат особено внимателни по отношение на диетата си. Противно на всеобщото мнение, те не трябва да изключват от менюто си изцяло хляба, просто трябва да го заменят с по-подходящ вид.

Хлябът за диабетици, трябва да бъде приготвен от пълнозърнесто брашно, от което в никакъв случай не са отстранени триците, богато ни фибри, витамини и целулоза.

Пълнозърнестото брашно се характеризира с по-нисък гликемичен индекс и не води до рязко покачване на кръвната захар.

Друго подходящо брашно за диабетиците е царевичното брашно, което също е изключително богато на фибри, витамини и целулоза. Подходящ избор би било също брашното от елда.

Брашното от елда е особено подходящо за приготвяне на палачинки или бухти и естествено понижава нивото на кръвната захар.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати