Маята е продукт, който съдържа живи организми, наречени дрожди. Има 2 основни вида мая: бирена мая и хлебна мая.
Бирената мая се използва предимно в производството на бира, а хлебната мая се използва за печене.
Дрождите се хранят със захари и ги превръщат в алкохол и въглероден диоксид чрез ферментация.
Алкохолът е полезен при приготвянето на бира, а балончетата въглероден диоксид са отговорни за разтягането и бухването на тестото, нещо, което виждаме, когато тестото втаса.
Маята се комбинира със захар и топла вода - температа на водата не трябва да надхвърля 57°C, защото дрождите ще започнат да умират и тестото няма да втаса.
За да проверите дали топлината не е прекалена, можете да пробвате с ръка – ако за Вас водата е твърде гореща, значи е твърде гореща и за дрождите.
Маята е ефективна и при по-ниски температури, но изисква повече време за разширяване на тестото.
Някои пекари предпочитат по-бавно време за втасване, тъй като в процеса се получава повече вкус.
Маята може да бъде прясна и суха – прясната мая има по-ефикасно действие при хлебните изделия, но минусът при нея е, че тя трябва да се държи в хладилник и има кратък срок на годност, докато сухата мая може да се съхранява дълго време.
На колко грама мая се равняват различните лъжици
- 1 супена лъжица суха мая се равнява на 9 грама;
- 1 чаена лъжичка суха мая е 3 грама;
- 7 грама (съвсем малко под 1 супена лъжица) суха мая се равнява на 21 грама прясна.