Кашата от царевично брашно (качамак) е леко вкусно ястие, което е идеално не само за деца, но и за възрастни. Ако търсите начин да разнообразите своето хранително меню, включването на царевичното брашно в него е чудесен вариант.
Основният трик за приготвяне на перфектна каша от царевично брашно е да поддържате правилните пропорции на вода и царевично брашно. Въпреки това, ако искате да получите по-течна консистенция, добавете още вода. За вкусна каша е важно и качеството на царевичното брашно. Изберете чисто брашно, без бучки, в ярко жълт цвят.
Средно варете царевичното брашно за около 30 минути или до сгъстяване. Не забравяйте да оставите готовия качамак за 10 минути да престои преди сервиране. После добавете масло, сирене, всичко по ваш вкус.
Какво е съотношението на царевичното брашно към водата?
Използвайте 1 ч.ч. царевично брашно за 4 ч.ч. вода или 1:4 (можете да ползвате 2 ч.ч. прясно мляко и 2 ч.ч. вода).
Ако предпочитате консистенцията на качамака да е по-течна, комбинирайте 1 ч.ч. царевично брашно с 5 чаши вода.
Вижте също полезно ли е да се яде качамак и калоричен ли е качамакът.
Коментари