Gotvach.bg»Съвети»Защо се захаросва баклавата?

Защо се захаросва баклавата?

Г. ВълчеваГ. Вълчева
Новак
220
Защо се захаросва баклавата?

Въпреки че баклавата не е традиционен български десерт, тя присъства често на трапезата ни, особено по празници.

Изисква се майсторство, за да бъде приготвена добре - без да стане прекалено суха, прекалено сладка или да се захароса. И двата резултата са разочароващи, но нека обаче обърнем внимание на причината сиропът да се захароса.

Когато правите захарен сироп, уверете се, че всички прибори са много чисти. Нищо не трябва да влиза в контакт със сиропа, защото може да кристализира баклавата.

Никога не разбърквайте сиропа, след като започне да кипи. Отново може да кристализира. Често срещано решение, за да се предотврати захаросване, е да се добави лимонова киселина.

Важното при заливката е и сиропът, и баклавата да са достатъчно горещи, в противен случай сиропът няма да се абсорбира правилно.

Ако все пак ви се случи да захаросате баклавата, не се предавайте веднага и не я изхвърляйте, преди да опитате да поправите щетите.

Трябва да се реагира бързо, още при първите знаци за начало на захаросване, защото после процесът ще бъде трудно обратим. Пренесете внимателно парченцата баклава в друга чиста и суха тава.

Подредете ги плътно едно до друго. Прецедете сиропа.

В суха тенджера направете нов сироп от 1 ч.ч. захар и 1 ч.ч. вода. Като заври течността и се разтопи захарта, прибавете прецедения сироп, може да сложите още малко канела.

Оставете да поври 10 минути и добавете около 1/5 ч.л. лимонена киселина на прах. Отстранете от котлона и изчакайте сиропът да се охлади.

Вижте още вкусни предложение за сиропирани сладкиши или пък всички турски сладкиши.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати