Как се почистват сливи?
Kako se čiste šljive?Как чистить сливы?
gotvach.bg»Съвети»Как се почистват сливи?

Как се почистват сливи?

Как се почистват сливи?

Приготвянето на сливи за консервиране, замразяване или готвене винаги отнема повече време от очакваното! Премахването на сърцевината на всеки плод един по един обикновено е досадна задача.

Когато работите с повече от няколко килограма, е хубаво да знаете техниките за по-бързо почистване от костилките на сливите.

Сини сливи

Измийте плодовете много добре и ги сложете в дълбок съд, който ги побира. Вземете купа за костилките и още един голям съд за почистените сливи. Ще ви трябва тънка дървена дръжка или нещо подобно, като идеята ще бъде да избутате костилката от плода. Вземете една слива в ръка и натиснете дървената дръжка във вдлъбнатината на стъблото, като я прокарате по дължината на целия плод. Трябва всеки път костилката да падне от другата страна и да имате изчистено плодче, готово за следващата стъпка на обработката си.

По-дребен вид сливи

Ще са Ви нужни: дълбок съд с плодовете, купичка за костилки, купа за почистените сливи и малък нож, за безопасност може да не режете на ръка, а на дъска. Тук ще трябва да разрежете сливите по ширина или дължина, да ги разделите на две половинки и да отделяте всяка костилка с ръка. Ако се премахват трудно, тогава разрежете плодчетата на четири и така махнете семето. Горният вариант, използващ тънка дръжка, тук може да не е подходящ и да смачка плодовете, вместо те да станат на парчета.

След като са изчистени, сливите могат да се ползват за: - пюрета;

- компоти от сливи;

- пайове със сливи;

- смутита със сливи;

- сладка от сливи;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати