Най-добрите билки, които могат да допълнят една невероятно вкусна гъбена супа, е съчетанието от мащерка и магданоз. Разбира се, ако не ги харесвате, можете да използвате и подправки като розмарин, риган, естрагон, див лук или кориандър.
Използвайте това, което обичате, когато подправяте гъбената супа.
Гъбената супа е кремообразна, пикантна, засищаща и много вкусна, ако я приготвите правилно - а тя се приготвя изненадващо лесно.
Рецептата за класическа гъбена супа включва само от няколко компонента: ароматни акценти - лук и мащерка, сгъстяваща основа - брашно и мазнина, зеленчуков или местен бульон, сметана и, разбира се - гъби.
Запържете лука и гъбите в малко масло с всякакви билки или подправки. Добавете вашия сгъстител - брашно и още малко мазнина, долейте малко бульон и оставете да къкри.
Завършете с добавяне на сметана или прясно мляко, сол и черен пипер. Малко преди да сервирате супата, добавете във всяка купичка нарязан магданоз: той се добавя накрая, за да запазим свежестта му.
В някои вариации на тази рецепта се добавя шери или бяло вино, а също и малко индийско орехче или чесън. Във веган версиите на гъбена супа се добавя и соево мляко за по-кремообразна консистенция.
Каква гарнитура да поднесете ароматна гъбена супа?
Чудесно допълнение е свежа салата с пресни марули, краставици и малко чери домати и печени картофки на фурна, поръсени с копър. Сервирайте и топли чеснови брускети или крутони.