Как се разтваря натриев бензоат за кисело зеле
Kako rastvoriti natrijum benzoat za kiseli kupus?
gotvach.bg»Съвети»Как се разтваря натриев бензоат за кисело зеле

Как се разтваря натриев бензоат за кисело зеле

Натриев бензоат или Е211 е често употребяван консервант, който гарантира свежестта на продуктите. Потиска развитието на гъбички и бактерии. В природата в естествен вид се среща в боровинките, карамфила и канелата.

Най често консервантът присъства с дозировка от 0.3% към общата маса на консерви, сокове, салати и др.

Натриев бензоат напоследък често се използва и за предпазване на домашното кисело зеле от развитие на гнилостни процеси и бързо разваляне на качествата и вкуса му.

Ето как се добавя и разтваря натриевият бензоат в домашни условия:

Веднага когато саламурата отгоре започне да побелява, се слага натриев бензоат към киселото зел. От саламурата се отделя в съд около 1 литър и се изсипва един пакет/30 г/ натриев бензоат, бърка се, докато се разтвори хубаво, и се излива обратно в бидона със зелето. Така киселото зеле ще остане свежо и по-дълго годно за консумация.

В хранителната промишленост се използва като консервант за майонези, плодови продукти, тлъсти меса, риба, напитки, пюрета и различни сосове, хайвер, плодови сладкиши, мариновани краставици, маслини и др.

Натриевият бензоат се използва за предпазване и на тютюна от плесенясване.

Благодарение на антисептичните си свойства веществото намира приложение във фармацевтиката като отхрачващо средство в сиропи за кашлица.

В химическатата промишленост се употребява при производството на лепила и оцветители.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати