Как да се храня при пресипнал глас?

Как да се храня при пресипнал глас?

Един от първите симптоми на заболяванията на гърлото е промяната в гласа. Пресипналият глас може да се дължи както на възпалени гласни връзки, така и на ларингит (възпаление на ларинкса), които да се дължат на вирусна или бактериална инфекция или претоварване на гласните струни.

Причините за появата на пресипнал глас определят какво лечение трябва да предприемете, но в това време трябва да полагате допълнителни грижи за това какво може и какво не бива да ядете.

Хората, които страдат от възпаление на гърлото и съответно пресипнал гляс не бива да консумират прекалено горещи или прекалено студени храни и напитки. Страдащите от ларингит трябва да изключат от менюто си лютивите храни, мазните храни, киселите храни – като домати, лук, чесън, чушки и т.н.

Целесъобразно е да не консумират пържени храни, както и алкохолни напитки и напитки, съдържаши кофеин, защото те ускоряват процесите на дехидратация на организма.

За тях се препоръчват топли супи и бульони, като шампион в това отноиение е пилешката супа. Пилешкото месо, подобно на повечето протеинови храни, е богато на цистеин (естествена аминокиселина), която се съдържа в месото и се отделя в процеса на варене.

Важно е пилето за супата да се вари цяло, защото в пилешката кожа се съдържа муколитичен агент, който има свойството да разводнява гъстите секрети в гърлото, белите дробове и носа.

Рейтинг

3.7
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати