Как се налага зеле?

Как се налага зеле?
Снимка: gotvach.bg

Налагането на зеле или иначе казано слагането на зелето в бидони у нас е свещенодействие, което се извършва в края на октомври, началото на ноември. Периодът не е избран случайно. Именно тогава зелето е обрано и съвсем прясно.

Сложено навреме, то ще е напълно готово за коледния зелник и другите ястия да Коледа.

Налагането на зеле е лесно като технология, но доста трудоемко, като работа. Първо трябва да се поберат здрави, средно-големи зелки, които да се почистят от външните листа. След това кочанът се подрязва възможно най-близко до зелката, разцепва се на кръст и се пълни със сол.

Зелите се подреждат в бидон и се заливат със саламура от вода и сол,(точните пропорции са описани в рецептата Кисело зеле в бидон), добавят се няколко цветни зелки, червено цвекло и царевица, за са засилят процеса на ферментация.

Така наложеното зеле трябва да бъде затиснато с решетка от лозови пръчки и речен камък, за да стои потопено в саламурата и да не изплува. Самата саламура трябва да се претака първите двайсетина дни, докато тече процесът на ферментация.

Когато наложеното зеле добие вкус, който ви харесва, трябва да стопирате процеса на ферментация и да го стабилизирате, за да му се наслаждавате цяла зима. Това се прави с помощта на корени от хрян и/или натриев бензоат.

Как се прави кисело зеле можете да научите на нашия сайт, където ще намерите и десетки рецепти с кисело зеле, сред които класическата коледна пуйка с кисело зеле и зелник с кисело зеле и праз.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати
Кулинарна Мрежа
Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 58 301 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!