Защо горчи марулята?

Защо горчи марулята?
Снимка: gotvach.bg

Поколения българи свързват марулите с характерен горчив вкус, който остава на небцето дълго след като тя е сдъвкана и изядена. Всъщност противно на всеобщото мнение марулите не горчат, защото са стари, а защото отделят един вид мляко, откъдето идва и наименованието им на латински.

Горчивите съставки в марулите имат изключително здравословен ефект върху организма. Те чрез сложен биохимичен механизъм ускоряват метаболизма и улесняват освобождаването от токсините.

Ако все пак сте от хората, които не си падат по горчивия вкус, то е достатъчно да накиснете листата от маруля за 30 секунди във вряла вода, след което да ги оставите да киснат още 10 минути в студена.

същност горчивите съставки имат много здравословен ефект върху организма. По сложен биохимичен механизъм ускоряват обмяната на веществата и улесняват изхвърлянето на токсините от храните.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Илияна Димова
Харесва ми статията, не знаех , че може да се консумира горчивата маруля, след накисване във вода. Полезна информация !
0
0