gotvach.bg»Съвети»Защо брашното се пресява?

Защо брашното се пресява?

Мариана ВидоваМариана Видова
Джедай
31095182
Защо брашното се пресява?

Всеки път, когато решим да замесим тесто за хляб, за козунак, за ароматни кифлички или разни сладкиши, някъде в начина на приготвяне срещаме изречението: „ пресейте брашното със содата или пресейте брашното със солта.“

И въпреки че сигурно десетки пъти сме пресявали брашното, повечето от нас не знаят защо трябва да се пресява брашното. Пресяването обаче е важно, защото то дава предимства при месенето и изпичането на готовия продукт.

Доказано е, че при пресяването в брашното се вкарва допълнителен въздух. Той прави тестото по-пухкаво. Особено важно е да се пресява бялото брашно, защото то има свойството доста да улегва и частиците му да се слепват.

Опитните домакини знаят, че брашното се пресява не веднъж, не два пъти, а поне три пъти, докато всички бучици те разбият и влезе достатъчно въздух. Може да си позволите да не пресеете брашното, ако то е с допълнителни набухватели, които задължително са отбелязани на опаковката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 3
5 0
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати