gotvach.bg»Съвети»Как и колко време се пече патладжан?

Как и колко време се пече патладжан?

Г. ВълчеваГ. Вълчева
Новак
2203

Здравословни и засищащи, печените патладжани са идеална добавка за богата на хранителни вещества вечеря.

За да ги изпечете във фурната, загрейте до 220 градуса, намажете с четка или полейте нарязаните патладжани със зехтин и ги поставете на един слой в тава за печене.

Печете патладжаните докато омекнат, средно 18 до 20 минути. Имайте предвид, че времето на печене зависи от патладжана - по-едрият се пече по-дълго. Най-добрата индикация, че е готов, е когато омекне и коричката започне да се отделя.

Не е необходимо да солите предварително, ако го печете на скара или приготвяте на пара, защото осоляването няма да има ефект. А когато солите патладжани за пържене, е необходимо да сложите голямо количество сол, за да се усети.

Няма нужда да белите патладжана преди да го изпечете. Кожата му е напълно годна за консумация, единствено имайте предвид, че при по-големите патладжани може да е малко жилава. Ако печете патладжана цял във фурната или на скара, след печенето оставете да изстине и извадете месестата част. При такива случаи е добре той да се пече надупчен с вилица. Можете под него да сложите хартия за печене, защото се отделя течност.

За разлика от много зеленчуци, патладжанът остава годен за консумация дори при дълго готвене. Ако е недостатъчно изпечен би могъл да е труден за дъвчене, докато превареният патладжан е много мек, но подходящ за ядене. Имайте предвид да не готвите в алуминиева тенджера, защото патладжанът ще се обезцвети.

Вижте и нашите предложения за:

- пържен патладжан;

- пълнен патладжан;

- мусака с патладжан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати