Защо яйцето изплува отгоре, когато се свари?

Защо яйцето изплува отгоре, когато се свари?
Снимка: gotvach.bg

Яйцата са един от основните хранителни продукти, които са познати на човека още от най-дълбока древност. Те са символ на плодородието, осигуряват на организма много ценни вещества и несъмнено трябва да присъстват в здравословното меню на всеки.

Трябва да бъдем много внимателни с тях, защото се развалят лесно, а консумацията на развалени яйца е изключително полезно за здравето. Задължително се съхраняват в хладилник, като при най-малко съмнение, че са развалени, веднага трябва да се изхвърлят.

Какво обаче означава, ако при варенето, яйцето изплува на повърхността на водата? Първото, което всеки трябва да знае е, че пресните яйца са тежки, а старите са много по-леки.

Това лесно се проверява, като сложите яйцето в чаша вода. Ако потъне веднага е прясно, ако изплува – е старо. Затова, ако при варенето на яйцето, то изплува отгоре, най-добре го изхвърлете, защото има реална опасност то да е старо и затова да е по-леко.

Пресните яйца имат гланцирана и светла кора, докато старите яйца се отличават с матова кора, която дори леко сивее. Това са основните признаци, по които можете да различите годното за консумация яйце.

Разбира се, най-сигурният начин си остава да счупите яйцето – ако е годно, миризмата му е ненатрапчива, но при разваленото яйце миризмата е абсолютно непоносима.

Рейтинг

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати