Колко време втасва тестото?

Колко време втасва тестото?

Ако сте решили да направите ароматен домашен хляб, погача или питка, трябва да знаете, че най-важният момент от приготвянето му е втасването на тестото. Ако не е втасало добре, тестеното изделие няма да бъде вкусно и меко. За втасването на тестото е изключително важна подходящата температура. Ако използвате мая я размийте в хладка вода или прясно мляко, но в никакъв случай да не са студени.

Ако използвате суха мая, първо я смесете с брашното и след това добавяйте останалите съставки. След като омесите тестото, то трябва да втаса. Ако в стаята ви е твърде топло, оставете го да се надигне на някой плот. Другият вариант е да загреете фурната на 50 градуса и да сложите тестото вътре, докато удвои обема си.

Не може да се каже колко точно време ще втасва, защото зависи от големината на тестото. Най-добрият показател за втасалото тесто е, като го изчакате да удвои обема си. Друг показател е, че втасалото тесто е с мехурчета по повърхността си.

След това, може да го премесите още веднж и да го изчакате да втаса на топло за втори път. Най-важните условия за добре втасало тесто са температурата, която трябва да е постоянна и изчакването.

Рейтинг

3.7
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати