За колко време се разваля сурово яйце?

За колко време се разваля сурово яйце?
Снимка: gotvach.bg

Яйцата са един от основните хранителни продукти, които се използват изключително често в кулинарията. Те са и изключително полезни за здравето, но трябва да внимава с тях, защото неправилно съхраненото яйце или разваленото яйце може да предизвика сериозни здравословни вреди. Суровото яйце се разваля сравнително бързо. Така например яйца, престояли на температура между 7 и 12 градуса за два дни, губят цели 20% от своите качества.

В някои държави яйца, съхранявани до 20 градуса за около 1 седмица, вече не отговарят на изискванията за продажба. След втората седмица пък губят своите вкусови и полезни качества. Това обаче не ги прави опасни за консумация. При закупуване на яйца задължително ги съхранявайте в най-студената част на хладилника и то без да ги миете. Не ги слагайте на вратата на хладилника.

Срокът на годност на яйцата е между 3-5 седмици. След това те задължително трябва да се изхвърлят. Ще разпознаете пресните сурови яйца по това че са по-тежки, докато старите са по-леки. Пресните сурови яйца имат светла и гланцирана черупка, жълтъкът им е овален и не се разлива, а белтъкът е плътно около него. Прясно свареното яйце се бели по-трудно.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати