Gotvach.bg»Съвети»За колко време се разваля сурово яйце?

За колко време се разваля сурово яйце?

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641649k
За колко време се разваля сурово яйце?

Яйцата са един от основните хранителни продукти, които се използват изключително често в кулинарията. Те са и изключително полезни за здравето, но трябва да внимава с тях, защото неправилно съхраненото яйце или разваленото яйце може да предизвика сериозни здравословни вреди. Суровото яйце се разваля сравнително бързо. Така например яйца, престояли на температура между 7 и 12 градуса за два дни, губят цели 20% от своите качества.

В някои държави яйца, съхранявани до 20 градуса за около 1 седмица, вече не отговарят на изискванията за продажба. След втората седмица пък губят своите вкусови и полезни качества. Това обаче не ги прави опасни за консумация. При закупуване на яйца задължително ги съхранявайте в най-студената част на хладилника и то без да ги миете. Не ги слагайте на вратата на хладилника.

Срокът на годност на яйцата е между 3-5 седмици. След това те задължително трябва да се изхвърлят. Ще разпознаете пресните сурови яйца по това че са по-тежки, докато старите са по-леки. Пресните сурови яйца имат светла и гланцирана черупка, жълтъкът им е овален и не се разлива, а белтъкът е плътно около него. Прясно свареното яйце се бели по-трудно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати