Как се прави Лате макиато?

Как се прави Лате макиато?

Лате макиато представлява ароматна топла напитка, която се приготвя от мляко и кафе еспресо. Произходът на макиатото е Италия, като интересен факт е, че в началото се е приготвяло за деца, за да могат да пият кафе, но без да приемат големи количества кофеин.

Впоследствие латето макиато добива световна популярност и започва да се пие и от възрастни хора. Сервира се във висока чаша на три слоя, които трябва да се разграничават рязко един от друг.

Най-долният слой се състои от горещо мляко, в средния е еспресото, а след това е млечна пяна, която придава на напитката изключително атрактивен вид. Ще се запитате как така еспресото не се смесва с най-долния слой на млякото?

Много лесно – еспресото е с по-висока температура от млякото и има по-малка плътност, като така остава над него. За да получите този ефект обаче, кафето се налива последно – т.е. след млечната пяна, за да може да се забави пътят му към дъното.

За да си направите едно лате макиато са ви необходими около 100 мл мляко и 1 чаша еспресо. Първо направете пяна на млякото – за целта може да използвате извода за пара на еспресо машината. Във висока стъклена чаша изсипете внимателно млякото, а пяната придържайте леко с лъжичка.

След това добавете и пяната и накрая внимателно изсипете еспресото. Лате макиато се приготвя изключително лесно, а ефектът е много приятна напитка с ниско съдържание на кофеин. По желание може да украсите с какао на прах, малко канела или шоколадови стърготини.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати