Gotvach.bg»Съвети»Как се прави Лате Макиато?

Как се прави Лате Макиато?

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641649k
Как се прави Лате Макиато?

Лате макиато представлява ароматна топла напитка, която се приготвя от мляко и кафе еспресо. Произходът на макиатото е Италия, като интересен факт е, че в началото се е приготвяло за деца, за да могат да пият кафе, но без да приемат големи количества кофеин.

Впоследствие латето макиато добива световна популярност и започва да се пие и от възрастни хора. Сервира се във висока чаша на три слоя, които трябва да се разграничават рязко един от друг.

Най-долният слой се състои от горещо мляко, в средния е еспресото, а след това е млечна пяна, която придава на напитката изключително атрактивен вид. Ще се запитате как така еспресото не се смесва с най-долния слой на млякото?

Много лесно – еспресото е с по-висока температура от млякото и има по-малка плътност, като така остава над него. За да получите този ефект обаче, кафето се налива последно – т.е. след млечната пяна, за да може да се забави пътят му към дъното.

За да си направите едно лате макиато са ви необходими около 100 мл мляко и 1 чаша еспресо. Първо направете пяна на млякото – за целта може да използвате извода за пара на еспресо машината. Във висока стъклена чаша изсипете внимателно млякото, а пяната придържайте леко с лъжичка.

След това добавете и пяната и накрая внимателно изсипете еспресото. Лате макиато се приготвя изключително лесно, а ефектът е много приятна напитка с ниско съдържание на кофеин. По желание може да украсите с какао на прах, малко канела или шоколадови стърготини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати