Как се чистят миди?

Как се чистят миди?

Почистването на мидите не е сложна задача, но е изключително важна от част от приготвянето им. Първото, което трябва да се напрви е преглед на мидите, за да се отстранят дефектните миди. Как се познават те?

Много е лесно – просто чукнете леко по отворената мида – ако се затвори веднага, значи може да се консумира. Ако обаче си остане отворена задължително се изхвърлят. Отворените миди още преди да се сварени, са отровни и резулатите за стомаха са крайно неприятни. Следващият етап е премахване на т.нар. брада на мидите – това са онези кафяви израстъци, котио стърчат между двете черупки.

Премахването става като ряско се издърпат към посока на острия връх на мидата. След като почистите мидите ги потопете в съд с чиста студена вода и ги оставете да престоят 15-20 минути. Докато са накиснати те ще филтрират водата и по този начин всички песъчинки от тях ще излязат. След това почистете всяка една мида с помощта на четчица, като може да използвате и четка за зъби. Важно е по повърхността им да не остава нищо.

Измийте почистените миди по течаща вода и вече са готови за термична обработка. Може да звучи малко сложен процесът на почистване на мидите, но веднъж като научите технологията, след това няма да имате особени проблеми. Важно е да почиствате добре мидите, за да нямате стомашни проблеми след това.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#261550
Не ви ли е срам да разпространявате лъжлива информация?
0
0