Как се вари просо?

Как се вари просо?

Просото все повече се налага в здравословното хранене, защото съдържа редица ценнни вещества, предпазва от камъни в бъбреците, диабет, защитава сърдечно-съдовата система. Особено полезно е за жени, които навлизат в менопауза. Има ценното свойство да регенерира телесниет тъкани. Заслужено си проправя път на трапезата ни и вече хората не смятат, че е само храна за животни.

В кулинарията просото се използва предимно за направата на брашно, но е възможно да се консумира и варено, в салати и различни зеленчукови ястия. Просото се вари много лесно. За целта трябва да го накиснете за няколко часа, за да може да уври по-лесно.

След това сменете водата му и го залейте с чиста вода. Съотношението между вода и просо е 3:1. Просото се вари около 20 минути или докато водата се абсорбира напълно. Ако не накиснете просото ще го варите доста по-дълго време. Варете на умерен котлон, изчаквайки просото да поеме водата. Едно от най-големите предимства на просото е, че то не съдържа глутен и е полезно за хора, страдащи от глутенова непоносимост.

Вижте няколко апетитни рецепти с просо: Предястие с просо и зеленчуци, Просо с кисело зеле и цвекло и Постни кюфтенца от просо.

Рейтинг

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати