Паприкашът е едно от основните зеленчукови консерви, които се приготвят за зимата. Тя се състои от нарязани пиперки и червени домати, които могат да бъдат както цели, така и нарязани.
Тя е предпочитана от домакините, защото не изисква кой знае какви усилия или умения при приготвянето, а е много употребявана през зимния период, когато цените на пресните чушки и домати на пазара са космически, а качеството – нулево.
За приготвянето на консервиран паприкаш се използват основно зелен пипер от сортовете Сиврия и Калинков. Самите чушки трябва да бъдат добре развити, гладки, с крехко и сочно месо, без петна. Обикновено не се използват чушки-върхари, защото те придават на паприкаша горчив вкус.
За приготвянето на паприкаш се избират узрели, здрави домати, без петна от пригор, без зелени петна около дръжката, с малко семки и наситен червен цвят. Не се използват омекнали, силно напукани домати.
Чушките се почистват от дръжките и семките, след което се нарязват на парчета и се бланшират във вряла вода за 3-4 минути, след което се охлаждат в студена. Доматите се измиват обилно и се нарязват на 2-4 парчета.
Чушките и доматите се нареждат в буркани, като съотношението чушки /домати е около 3:1. Зеленчуците се заливат с доматен сок, посоляват се и се стерилизират около 8-90 минути.