Каква е разликата между хляб Добруджа и бял хляб?

Каква е разликата между хляб Добруджа и бял хляб?
Снимка: gotvach.bg

Хлябът и хлебните изделия са едни от най-консумираните продукти у нас. Те са и най-популярните източници на сложни въглехидрати, а когато са приготвени и от натурално качествено брашно, те съдържат и редица полезни съставки. Но когато хлябът е произведен от пречистено, бяло брашно, каквато е практиката у нас, ценните съставки се губят и всъщност остава само нишестето.

В търговската мрежа у нас се предлагат много видове хляб, като от тях могат да се откроят четири основни групи хляб – бял пшеничен хляб, типов хляб, ръжен хляб и пълнозърнест хляб. Разликата между тях е в брашното и по-точно в пепелното съдържание в брашното, от което са произведени.

Най-популярните и най-евтините видове хляб са онези, които са произведени от бяло брашно тип 500, тип 750 и тип 1150. Това са белия хляб, хлябът тип Добруджа и хлябовете тип Стара загора и тип Ръчен.

Оказва се, че хлябът Добруджа, който масово се купува, защото според домакините не е бял, следователно не е толкова вреден, всъщност е бял хляб. Разликата между Добруджа и бял хляб е единствено и само в пепелното съдържание на брашното, което е малко по-високо при Добруджа.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати