Как се съхранява домашно сирене?

Как се съхранява домашно сирене?
Снимка: gotvach.bg

За съхранението на домашното сирене е много важно да се използва саламурата майка, която е отделена от сиренето, след като е узряло.

За правилното съхранение на домашно сирене първо ни е необходим подходящ съд, в който трябва плътно да наредим бучките сирене. Поливаме със саламурата майка, като тя трябва да покрива напълно бучките сирене.

Отгоре се поставя чиния, която да притиска бучките домашно сирене, за да не изплуват на повърхността и се притиска с някаква тежест.

Съдът се затваря плътно и се оставя на хладно място.

Потопеното в саламура домашно сирене може да се съхранява и в хладилник, ако съдът го позволява. На всеки 30 дни върху сиренето се образува бяла пелена, наричана от старите хора риза.

Тази риза се обира и сиренето се почиства под студена течаща вода и отново се нарежда в съда. Отново се поставя се същата саламура и отново се притиска с някаква тежест.

Коато искаме да консумираме от сиренето, трябва задължително първо да го измием и обезсолим,тъй като домашното сирене е прекалено солено. Оставяме го в купа със студена вода за едно денонощие и е готово за консумация.

Ако нямаме саламура майка, то можем сами да си приготвим такава. Трябва ни топла вода и морска сол. Разтваряме солта във водата и оставяме да изстине. Концентрацията на солта трябва да бъде между 1.2 - 1.5 на сто или казано по-просто за всеки литър вода трябва да добавите 12-15 г сол.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати