Gotvach.bg»Съвети»Как се готви рибата за курбан?

Как се готви рибата за курбан?

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641649k
Как се готви рибата за курбан?

Даването на курбан по нашите географски ширини се прави за здраве от хилядолетия насам. Идеята е да се измолят висшите сили за милост, за да не пращат повече болести и зло и да бъдат милостиви. Обикновено жервтвеното животно е агне, теле, овца, а в някои области на страната се прави курбан чорба от късове месо, лук и подправки.

За курбан може да се приготви и риба, особено ако денят на курбана е по време на пости. Най-често рибата за курбан е шаран, който задължително трябва да бъде с люспите. Шаранът може да се напълни с най-различна плънка, след което се носи в църква и се пее за здраве на човека, за който се дава курбана. Пали се и свещ за здраве.

Ще ви предложим една бърза и лесна рецепта за курбан с шаран. Необходими са 1-2 глави лук, 20 стафиди, 100 г ориз, 3 с.л. счукани орехи, 1 лимон, 150 мл олио, малко захар, сол, черен пипер, червен пипер. Почистете вътрешността на шарана, сложете в хрилете му резени лимон.

Задушете лука, орехите, ориза и стафидите в мазнина, добавете черен пипер и сол. Сипете вода, за да набъбне оризът, напълнете шарана и печете на силно загрята фурна до готовност. Този рибен курбан с шаран може се прави и на Никулден. Това е стара българска традиция и макар в наши дни на трапезата да се слагат различни други риби, шаранът си остава класика.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 3
50
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати