Какво да правите, ако ръцете ви горят от люти чушки?
Šta da radite ako ožarite ruke ljutim paprikama?What to Do if Your Hands are Burning from Chili Peppers?
Gotvach.bg»Съвети»Какво да правите, ако ръцете ви горят от люти чушки?

Какво да правите, ако ръцете ви горят от люти чушки?

Какво да правите, ако ръцете ви горят от люти чушки?

Всеки от нас се е сблъсквал с неприятното чувство от люто опарване по ръцете. Най-често това се случва по време на подготвителния процес при рецепти с люти чушки. По-опитните кулинари знаят как да се предпазят от подобно опарване, но за начинаещите това може да се окаже голям проблем.

Опарването с люти чушки може да предизвика остра неприятна болка, която понякога може да се окаже нетърпима. Ето как да процедирате в такива случаи:

- Според американските лекари, правилните стъпки при овладяване на болката след опарване на ръцете с люто, е са: първо да измиете старателно ръцете с топла вода и препарат за чинии, след което да се накиснат в растително масло за около 1 час.

- Според други схващания, паренето от лютото може да бъде облекчено чрез намазването с вода, кисело мляко, лимонов сок или олио. За целта можете да използвате тампон или директно да започнете да накисвате ръцете в тях. Смята се, че те неутрализират чувството на парене от люти чушки и спомагат за облекчаване на болката.

- Още един начин за облекчаване на неприятната болка е миенето на ръцете с подсолена вода. След това трябва да ги измиете още веднъж с прясно мляко, а накрая да ги изплакнете за трети път с вода и сапун.

- Можете да неутрализирате паренето с помощта на домашна ракия или друга спиртна напитка. Така ще се редуцира горещината и ще се облекчи болката.

За да си спестите този дискомфорт, то е препоръчително да намажете ръцете си с растително масло преди работа с люти чушки или пък да използвате гумени ръкавици.

Ако обичате люти чушки, разгледайте нашите рецепти за чорбаджийски люти чушки и люти чушки в буркани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати