Какво е пестил?

Какво е пестил?
Снимка: gotvach.bg

Пестилът представлява старинен руски продукт, който в миналото е бил изключително скъп и много трудно се е намирал. Приготвял се е от ябълкова каша, яйчен белтък и мед. С течение на годините във Франция заменили меда със захар.

Най-общо казано пестилът представлява сгъстена и изсушена плодова каша. Ако не се добави захар или друг подсладител, пестилът е изключително полезен и не предизвиква напълняване,а напротив – помага на хора, страдащи от лениви черва, помага за намаляване на лошия холестерол.

В наши дни най-често се приготвя пестил от сини сливи, чийто аромат е невероятен. Пестилът от сини сливи няма нуда от добавена захар. Пестилът е изключително полезен за здравето, защото не съдържа примеси, приготвя се в чист вид и така се запазват всички полезни вещества.

Пестилът не бива да се бърка с мармалада, защото технологията на приготвяне е коренно различна. Пестилът има изключително гъста консистенция и трябва да се разрязва с нож, за да се консумира. Той постига тази консистенция, като сместа се изсипва във форма и се оставя да се втвърди. Пестилът се съхранва на тъмно, сухо и хладно място до 6 месеца.

Вижте и някои страходни идеи за приготвяне на пестил: Пестил от сини сливи, Пестил от ябълки, Пестил от орехи.

3.7
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати